fbpx

Kako brinuti o šapicama u svim vremenskim uvjetima?

Naše čupave, četveronožne prijatelje njegujemo, hranimo kvalitetno, vodimo frizeru i veterinaru, vjerovatno više brige posvetimo njima nego sami sebi. 🙂 Njega šapa jednako je važna za naše pse kao i za nas ljude (stopala) – psi mogu dobiti plikove ili imati poderane jastučića na šapama, opeči šapa od hodanja po prevrućem asfaltu ili prostirki između prstiju. I da, ovo zaista može predstavljati veliki problem ukoliko ne posvetimo pažnju.

Povrijeđeni jastučići šapa čine hodanje bolnim i mogu se inficirati, a rane između njihovih prstiju mogu uzrokovati probleme pri hodanju ili različite probleme s kožom ako ih vaš pas liže. Važno je da pravilno njegujete šape vašeg psa, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako.

Jastučići šapa sastoje se od sloja pigmentirane kože, obično ružičaste ili crne, koja prekriva masno tkivo. S obzirom da je masnoća poput izolacije, one pružaju šapama vašeg šteneta malo zaštite od hladnijih površina zimi. Jastučići za šape pomažu u ravnoteži vašeg psa, te također pružaju stabilnost i apsorpciju udara.

Možda ćete primijetiti da su jastučići šapa vašeg psa hrapavi i imaju žuljeve ili glatki i mekani – sve ovisi o terenu po kojem vaš pas redovno hoda. Ako svog psa često vodite u planinarenje ili redovno šeta po asfaltu, imat će žuljeve na jastučićima zbog izloženosti grubljem terenu. Ako je vaš pas stariji i ne hoda toliko, ili provodi većinu svog vremena napolju trčeći po travi, jastučići njegovih šapa će vjerovatno biti glatki. (i vjerojatnije će se pokidati kada hoda po grubljim površinama).

Neka vam postane navika da redovno provjeravate jastučiće šapa vašeg psa. Nježno im raširite prste na nogama i pregledajte strane jastučića šapa i između prstiju da li ima bilo kakvih ozljeda ili stranih predmeta (kao što su neravnine, kamenčići ili opasni lisičji repovi (travka, strelica, lastavica, klas, lisičji rep). Takođe je dobro vrijeme da provjerite ima li otoka ili promjene boje. Pazite da vidite da li vaš pas pokazuje bilo kakve znakove da ga boli ili ima osjetljivost prilikom pregleda stopala.

Izbjegavajte šetanje psa po vrućem asfaltu.
Vruć asfalt može jako oštetiti jastučiće šapa vašeg psa. Lako možete provjeriti da li je tlo prevruće da bi vaš pas mogao hodati tako što ćete položiti nadlanicu na pločnik i pokušati je zadržati 7 sekundi. Ako vam je prevruće da ga držite tamo cijelo vrijeme, prevruće je da bi vaš pas mogao hodati po njemu! Šetnje u ljetnim danima rezervišite za rana jutra ili ugodne večeri.

Zima takođe može biti teška za jastučiće šapa vašeg psa, sa snijegom, ledom i solju. Nijedan proizvod za otapanje leda nije potpuno siguran za vašeg psa i mnogi mogu uzrokovati da se jastučići šapa vašeg psa osuše, popucaju ili čak dobiju opekotine.

Držite jastučiće šapa vašeg psa podrezane od viška krzna između prstiju. Na ovaj način neće tako lako skupljati “snježne grudve” šape između prstiju. Ove snježne kugle nastaju kada se snijeg i led umotaju u pseće krzno, tope se od topline njihovog tijela, a zatim se ponovo zamrznu. Snježne grudve na stopalima i nogama vašeg psa mogu uzrokovati mnogo boli i nelagode jer guraju prste vašeg psa u stranu i povlače dlaku.

Nanošenje BeePaw balzama za šape zaštitit će ih i održavati mekima. Mekane šape su manje sklone pucanju i suhoći, dok je suha šapa podložnija opekotinama. Osim što će im pružiti zaštitni sloj, balzam za šape djeluje antibakterijski i sprječavaju razvoj gljivica.

Operite i osušite šape vašeg psa nakon svake šetnje – posebno ako je hodao po površinama tretiranim solju. Ako su šape vašeg psa skupile grudve snijega, upotrijebite BeePaw da izvučete led između njegovih prstiju prije nego što ih operete toplom vodom.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Pinterest

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Social Media

Most Popular

Get The Latest Updates

Join the BeeLuv Family!

No spam, notifications only about new products, updates.
On Key

Related Posts

bs_BA